img_1451Omgeving
Bed and breakfast Zathe De Spieker ligt in De Greidhoeke. Het Friese weidegebied met forse rood-zwart gedekte boerderijen, pittoreske terpdorpen met prachtige tufsteen kerken en de weidevogelgebieden Skrok en Skrins van Natuurmonumenten. Heerlijke rust en toch nabij de Friese Elfsteden Leeuwarden, Sneek, Franeker en Bolsward.

Pittoreske terpdorpen
In de terpdorpen is veel te ontdekken. Wieuwerd is wereldberoemd vanwege de 4 mummies in de grafkelder van de kerk. In de kerk is een permanente tentoonstelling over de mummies en de rijke historie van de Walta’s en de Labadisten. Jorwerd kent u waarschijnlijk van het boek ‘Hoe God verdween uit Jorwerd’ van Geert Mak. Dichter J. Slauerhoff kwam vaak in Jorwerd, zijn bronzen pet ligt op het hek van de pastorie. In de romaanse Martinuskerk in Boazum is de zogenaamde ‘Majestas Domini’, een fresco van een baardloze Christus, te zien. De Martinikerk in Easterein heeft een zeldzaam doksaal.
Jorwerd

Weidevogelgebieden Skrok en Skrins van Natuurmonumenten
In de achtertuin van onze B&B liggen Skrok en Skrins, waar je je even terug waant op het platteland van vroeger. Deze gebieden zijn dicht bevolkt met broedende weidevogels zoals grutto’s en kieviten. De kwel in Skrins voedt bijzondere planten en vormt een natuurlijke verbinding met Skrok waar net als in Skrins een vogelkijkhut staat. Iets verder weg ligt Lionserpolder.

Op stap vanuit de B&B, fietsen en wandelen
 Vanuit onze B&B fietst u met de fietsroute Skrok, Skrins en Lionserpolder van Natuurmonumenten door de weidevogelgebieden.  Of wandel het B&B ommetje Itens-Easterein over de mooie paden van het St. Odulphuspad. Wandel door de weilanden en pittoreske dorpen met het Jabikspaad, een oude pelgrimsroute. De Slachtedyk kronkelt zich dwars door De Greidhoeke. Een slaperdijk met zicht op de vele kerktorens en bekend van de Slachtemarathon. Ook is het heerlijk om met de auto langs de dorpen te toeren. Een Recreatiekaart met het fietsknooppuntennetwerk en de fiets- en wandelpaden ligt voor u klaar.

U kunt bij ons fietsen (€ 7,50 fiets/dag) en E-bikes huren en vanuit de B&B opstappen. Wel even van te voren reserveren, de kosten voor het huren van E-bikes zijn op aanvraag.

Varen en zwemmen
Een sloepje huren en naar Franeker of Sneek varen kunt u bij de nabij gelegen campings. Zwemmen kunt u in het Openluchtzwembad De Klomp in Wommels. 

Friese Staten  
Unia State, Bears

Ook mooi om te bezoeken zijn de Friese staten zoals:

Martenahuis in Franeker
Unia state in Bears
Dekemastate in Jelsum
Poptaslot in Marssum
Liauckamastate in Sexbierum

U vindt er de kenmerkende stinzenflora. Met de stinzenflora-monitor kunt u de bloei van de stinzenflora nagaan en uw bezoek plannen.  

 

Brocante
Of ga eens Op’e Strun en ontdek de kleinschalige winkels in de omgeving met o.a. een theeschenkerij en brocante.

Sauna
En wat dacht u van een lekker dagje naar de sauna. Bij ons in de buurt zijn de sauna’s: De Leliehof, De Woudfennen en Sauna Franeker 

Eten en drinken
In de omliggende dorpen (Baard, Easterein, Wommels, Easterlittens, Easterwierrum) vindt u op fietsafstand (1,2 tot 5,8 km) diverse restaurants, snackbar, cafés, afhaalchinees en theetuinen met terrassen. Wat verder weg maar ook op het platteland gelegen vindt u in Weidum (11,3 km) een specialiteiten restaurant (zie ook Arrangementen). Dan is er een keur aan restaurants in Sneek, Bolsward, Franeker en Leeuwarden.

In Wommels is een supermarkt, bakker en slager. In onze ontbijtkamer kunt u een eenvoudige maaltijd klaarmaken en gebruik maken van magnetron, koelkast, servies en bestek.

Friese Elf Steden
Op een afstand van 10 tot 20 km zijn de Historische Friese Elf Steden gelegen. Iedere Elfsteden stad heeft in 2018 zijn eigen fontein gekregen, de 11fountains gemaakt door 11 internationale kunstenaars.

 

 

  • Leeuwarden, met het Fries museum, standbeeld van Mata Hari, het Keramiekmuseum Princessehof, de Oldehove en de Friese Nassaus.
  • Franeker, wereldberoemd met het oudst nog werkende Planetarium ter wereld.
  • Sneek, met de Sneekweek. Symbool van Sneek is de Waterpoort.
  • Bolsward, met zijn mooie stadhuis en grachten.

Iets verder weg ligt Harlingen, met het Hannemahuis en de bruine vloot. Ook erg leuk is het om met de dieseltrein Leeuwarden-Stavoren de Friese Elf Steden richting de IJsselmeerkust (IJlst, Workum, Hindeloopen en Stavoren) te bezoeken (opstapplaats treinstation Mantgum, 7 km van Itens). Met in Workum het Jopie Huisman Museum.

img_0757 IMG_0761

Stavoren – Enkhuizen
Of neem de boot Stavoren – Enkhuizen en bezoek het buiten- en/of binnenmuseum van het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen.

Waddeneilanden
Vanuit de B&B kunt u op een dag heen en weer naar één van de Waddeneilanden: Vlieland, Terschelling, Ameland of Schiermonnikoog.