Omgeving

img_1451

B&B Zathe De Spieker ligt in De Greidhoeke. Het Friese weidegebied met forse rood-zwart gedekte boerderijen, pittoreske terpdorpen met prachtige tufsteen kerken en de weidevogelgebieden Skrok en Skrins van Natuurmonumenten. Heerlijke rust, met rondom de Friese Elfsteden Leeuwarden, Sneek, Franeker en Bolsward.

 

Pittoreske terpdorpen
In de terpdorpen is veel te ontdekken. Wieuwerd is wereldberoemd vanwege de 4 mummies in de grafkelder van de kerk. In de kerk is een permanente tentoonstelling over de mummies en de rijke historie van de Walta’s en de Labadisten. Jorwerd kent u waarschijnlijk van het boek ‘Hoe God verdween uit Jorwerd’ van Geert Mak. Dichter J. Slauerhoff kwam vaak in Jorwerd, zijn bronzen pet ligt op het hek van de pastorie. In de romaanse Martinuskerk in Bozum is de zogenaamde ‘Majestas Domini’, een fresco van een baardloze Christus, te zien. De Martinuskerk in Oosterend heeft een zeldzaam doksaal.

Jorwerd

 

 
Weidevogelgebieden Skrok en Skrins van Natuurmonumenten
Onze B&B ligt zeer dicht bij Skrok en Skrins, waar je je even terug waant op het platteland van vroeger. Deze gebieden zijn dicht bevolkt met broedende weidevogels zoals grutto’s en kieviten. De kwel in Skrins voedt bijzondere planten en vormt een natuurlijke verbinding met Skrok waar een vogelkijkhut staat. Iets verder weg ligt Lionserpolder.

 
Fietsen, wandelen, varen, zwemmen 
 Vanuit onze B&B fietst u met de fietsroute Skrok, Skrins en Lionserpolder van Natuurmonumenten door de weidevogelgebieden. Ook is er vanuit de B&B een Rondwandeling (10,5  en 15,5 km) door de weilanden en pittoreske dorpen. Of wandel een traject van het Jabikspaad of de Slachtedyk. Ook is het heerlijk om met de auto langs de dorpen te toeren. Een sloepje huren en naar Franeker of Sneek varen kunt u bij de nabij gelegen campings. Zwemmen kunt u in het Openluchtzwembad De Klomp in Wommels. Een Recreatiekaart met het fietsknooppuntennetwerk, het Jabikspaad, de Slachtedyk, de fietsroute en rondwandeling liggen voor u klaar.                                                            

 

Staten en Stinzen  
Unia State, Bears

Ook mooi om te bezoeken zijn de Friese staten en stinzen zoals:

Martenahuis in Franeker
Unia state in Bears
Dekemastate in Jelsum
Poptaslot in Marssum
Liauckamastate in Sexbierum

U vindt er de kenmerkende stinzenflora.

 

 

Brocante
Of ga eens Op’e Strun en ontdek de kleinschalige winkels in de omgeving met o.a. een theeschenkerij en brocante.

 

Sauna
En wat dacht u van een lekker dagje naar de sauna. Bij ons in de buurt zijn de sauna’s: De Leliehof, De Woudfennen en Sauna Franeker 

 

Eten en drinken
In de omliggende dorpen (Easterein, Wommels, Easterlittens, Easterwierum) vindt u op fietsafstand (1,2 tot 5,8 km) diverse restaurants, snackbar, cafés, afhaalchinees en theetuinen met terrassen. Wat verder weg maar ook op het platteland gelegen vindt u in Weidum (11,3 km) een specialiteiten restaurant (zie ook Arrangementen). Dan is er een keur aan restaurants in Sneek, Bolsward, Franeker en Leeuwarden.

In Wommels is een supermarkt, bakker en slager. In onze ontbijtkamer kunt u een eenvoudige maaltijd klaarmaken en gebruik maken van magnetron, koelkast, servies en bestek.

 

Friese elf steden
Rondom B&B Zathe De Spieker zijn de Friese Elf Steden gelegen. Met de auto bent u binnen 15-20 minuten in:

IMG_1186

  • Leeuwarden, Culturele Hoofdstad van Europa, Leeuwarden-Fryslân 2018, LF2018. Met het Fries museum, Mata Hari, het Keramiekmuseum Princessehof, de Oldehove en de Friese Nassaus.

 

IMG_0555

  • Franeker, wereldberoemd met het oudst nog werkende Planetarium ter wereld.

 

IMG_3114

  • Sneek, met de Sneekweek. Symbool van Sneek is de mooie Waterpoort.

 

img_4202

  • Bolsward, met zijn mooie stadhuis en grachten.

 

Iets verder weg ligt Harlingen, met het Hannemahuis en de bruine vloot. Met de dieseltrein Leeuwarden-Stavoren kunt u de Friese Elfsteden richting de IJsselmeerkust (IJlst, Workum, Koudum, Hindeloopen en Stavoren) bezoeken (opstapplaats trein: Mantgum, 7 km van Itens). Met in Workum het Jopie Huisman Museum.

img_0757

  • Stavoren, de haven met ‘het vrouwtje van Stavoren’.

 

Waddeneilanden
Vanuit de B&B kunt u op een dag heen en weer naar de Waddeneilanden Terschelling, Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog.

 

Stavoren – Enkhuizen
Of neem de boot Stavoren – Enkhuizen en bezoek het buiten- en/of binnenmuseum van het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen.

IMG_0761