Omgeving

img_1451

Bed and breakfast Zathe De Spieker ligt in de Greidhoeke. Het Friese weidegebied met forse rood-zwart gedekte boerderijen, pittoreske terpdorpen en de weidevogelgebieden Skrok en Skrins van Natuurmonumenten. Heerlijke rust met mooie paden door de dorpen en weilanden en op fietsafstand van de Friese Elfsteden.

Pittoreske terpdorpen met cultuurhistorische pareltjes
In de omliggende terpdorpen is veel te ontdekken. Wieuwerd is wereldberoemd vanwege de 4 mummies in de grafkelder van de kerk. In de kerk is een permanente tentoonstelling over de mummies en de rijke historie van de Walta’s en de Labadisten. Jorwert kent u waarschijnlijk van het boek ‘Hoe God verdween uit Jorwerd’ van Geert Mak. Dichter J. Slauerhoff kwam vaak in Jorwerd, zijn pet in brons ligt op het hek van de pastorie. In de romaanse Martinuskerk in Boazum kunt u de zogenaamde ‘Majestas Domini’ bewonderen, een fresco van een baardloze Christus. De Martinikerk in Easterein heeft een zeldzaam doksaal. En op weg naar Leeuwarden ligt Bears met de Uniastate.

Jorwerd

Weidevogels kijken
Nabij onze B&B liggen de weidevogelgebieden Skrok en Skrins van Natuurmonumenten, waar u zich even terug waant op het platteland van vroeger. De kwel in Skrins voedt bijzondere planten en vormt een natuurlijke verbinding met Skrok, waar net als in Skrins een vogelkijkhut staat. Iets verder weg ligt weidevogelgebied Lionserpolder. In het nabij gelegen Wommels ligt de vogelfotohut van ‘gruttoboer’ Murk Nijdam.

Op stap vanuit de B&B, fietsen en wandelen
Het is in de Greidhoeke mooi fietsen en wandelen. De B&B ligt aan de fietsroute Skrok, Skrins en Lionserpolder van Natuurmonumenten. De Friese Elfsteden liggen op fietsafstand van de B&B.

Vanuit de B&B bent u zo op de rondwandelingen van Stichting Puur de Greidhoeke. Door de Greidhoeke lopen ook de wandelingen van het St. Odulphuspad. Of wandel de kuiertocht Itens of het rondje Lytsewierrum. Met het Jabikspaad, een oude pelgrimsroute, doet u Jorwert aan. Ook mooi om te wandelen en fietsen is de De Slachtedyk, bekend om de Slachtemarathon van 42 km lang. Deze slaperdijk steekt zo’n anderhalve meter boven het landschap uit en kronkelt zich door de Greidhoeke met zicht op de vele kerktorens. De Oldeclooster wandelroute leidt u langs het verdwenen klooster Bloemkamp. It Fryske Ferse Paad gaat van gedicht naar gedicht langs de Bolswarder Vaart. En langs de Zwette loopt het Elfstedenpad. 

U kunt bij ons fietsen en e-bikes huren en vanuit de B&B opstappen. Wel even van te voren reserveren.

Varen en zwemmen
Een sloepje huren en naar Franeker of Sneek varen kunt u bij de nabij gelegen campings. Zwemmen in de buitenlucht kunt u in zwembad De Klomp in Wommels.

Friese staten
Ook mooi om te bezoeken zijn de Friese staten zoals:

  • Uniastate in Bears
  • Martenahuis in Franeker
  • Dekemastate in Jelsum
  • Jongemastate in Raerd
  • Poptaslot in Marssum

U vindt er de kenmerkende stinzenflora. Kijk voor de bloei op de stinzenflora-monitor.

Eten en drinken
In de omliggende dorpen (Baard, Easterein, Wommels, Easterlittens, Easterwierrum) vindt u op fietsafstand (1,2 tot 5,8 km) diverse restaurants (zie Arrangementen), snackbar, afhaalchinees, cafés en een theetuin met terrassen. Dan is er een keur aan restaurants in de omliggende 11steden Leeuwarden, Sneek, Franeker en Bolsward.

In Wommels is een supermarkt, bakker en slager. In de gastenkeuken kunt u een eenvoudige maaltijd klaarmaken en gebruik maken van een aanrecht met wasbak, magnetron, servies en bestek. Op uw kamer heeft u een koelkastje (0dB).

Friese Elf Steden
Op fietsafstand zijn de Historische Friese Elf Steden gelegen.

  • Leeuwarden, met het Fries museum, standbeeld van Mata Hari, het Keramiekmuseum Princessehof, de Oldehove en de Friese Nassaus.
  • Sneek, met leuke winkels en de Sneekweek. Symbool van Sneek is de Waterpoort.
  • Bolsward, met zijn mooie stadhuis en grachten.
  • Franeker, wereldberoemd met het oudst nog werkende Planetarium ter wereld.

Iets verder weg ligt Harlingen, met het Hannemahuis en de bruine vloot. Ook erg leuk is het om met de dieseltrein Leeuwarden-Stavoren de Friese Elf Steden richting de IJsselmeerkust (IJlst, Workum en de Hanzesteden Hindeloopen en Stavoren) te bezoeken (opstapplaats treinstation Mantgum, 7 km van Itens). Met in Workum het Jopie Huisman Museum.

Iedere Elfsteden stad heeft met ‘Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018’ zijn eigen fontein gekregen, de 11fountains gemaakt door 11 internationale kunstenaars.

Stavoren – Enkhuizen
Of neem de boot Stavoren – Enkhuizen en bezoek het buiten- en/of binnenmuseum van het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen.

Waddeneilanden
Ook een leuk uitje is het bezoeken van de Waddeneilanden: Vlieland, Terschelling, Ameland of Schiermonnikoog.